پارافین ترکیبی بی رنگ، بی بو و بدون مزه و یک ترکیب هیدروکربنی است که از مشقات مواد نفتی به حساب می آید. این محصول انواع مختلفی دارد که در این مطلب، سعی کرده ایم تا آن ها را معرفی نماییم.
برخلاف تصور عمومی که استفاده از پارافین را تنها به استفاده به صنعت شمع سازی محدود می کند، انواع پارافین، این ترکیب مفید کاربردهای زیادی در صنایع مختلف است.در این مقاله قصد داریم در ارتباط با موضوع انواع پارافین و اللخصوص پارافین شمع چیست؟ صحبت کنیم.
پارافین به دو دسته جامد و مایع تقسیم می شود:
پارافین جامد غالباً در صنایع شمع و شمع سازی و مایع برای مصرف صنعتی استفاده می شوند.
در تقسیم بندی پارافین ها از لحاظ کاربرد به سه دسته خوراکی، صنعتی، بهداشتی یا همان پارافین تراپی تقسیم می شود .
پارافین خوراکی :
این نوع از پارافین عمدتا در دامداری ها جهت رفع مشکلات هضم برای دام ها و در برخی موارد در برخی مواد غذایی مربوط به انسان استفاده می شوند.
پارافین های جامد و مایع در صنایع مختلفی از جمله صنایع نَساجی، لاستیک سازی، اِیزولاسیون، چسب، آرایشی و بِهداشتی بسته بندی، شمع سازی و همچنین روان کننده ها نقش مهم و غیر قابل انکاری را دارا هستند .
پارافین صنعتی :
فرایند تولیدی پارافین صنعتی ممکن است به یکی از روش های زیر باشد :
فرایند اسیدی :
اسلاک واکس بعد از ذوب مجدد و داخل کردن اسید بدون حلال بطور سرد توسط سانتریفوژ عمل جداسازی پارافین ناخالص صورت می گیرد. بعد از این عمل محصول را خشک نموده و با اسید سولفوریک تصفیه می کنند. تصفیه نهایی اسلاک با بهره گیری از خاک انجام می شود. در آخرین مرحله نیز اسلاک ها را قالب گیری و بسته بندی می کنند.
انواع پارافین و کاربرد آن ها
پارافین جامد اَسید دار:
رنگ کدری داره درصد چربی بالاست شمع ها یی که با این پارافین ساخته می شود به مرور زمان زرد رنگ می شود. ولی برای مبتدی ها بهتر است از این نوع پارافین استفاده شود چون قیمت مناسبتری دارد .
پارافین کریستال :
رنگ سفید و شفافی دارد ، به نسبت پارافین اَسید دار قیمت بالاتری دارد ، برای درست کردن شمع این پارافین توصیه می شود.
پارافین ژِله ای:
این پارافین از شفافیت بالایی برخوردار است و از لحاظ مدت زمان سوخت بهتری نسبت به پارافین جامد برخوردار است . این پارافین به دما حساس بوده و از آسیب پزیری بالایی برخوردار است و از همین رو برای ذوب کردن آن از حرارت غیر مستقیم ( بخار آب یا بن ماری ) استفاده می شود . بدیهی است که در صورت تماس با حرارت بالا آسیب میبیند و تغییر رنگ از شفاف به زرد رنگی میدهد وموجب آسب دیدن سیستم پارافین و آزاد کردن گاز هیدروژن می شود .
موم زنبور عَسل بیزوکس:
شمع های موم عَسلی سالم ترین نوع شمع هستند، بهترین و مناسب ترین پارافین برای تولید شمع های خاص میباشد به دلیل عدم استفاده از مواد نفتی و استفاده از موم عسل خاصیت فراوانی دارد، دیرتر میسوزد و بسیار خوشبو است .همچنین شعله ی شمع های موم عسل به دلیل قرار گیری در طیف نور خورشید روشن تر از سایر شمع ها می سوزد و نگاه کردن به آن پیش از خواب موجب آرامش چشم می شود. همچنین این شمع ها دودی کمتر نسبت به سایر شمع ها دارد و بسیار خوش بو و خوش رایحه هستند .
پارافین جامد ماکروکریستال یا سَبک :
این نوع پارافین جامد کمتر شناخته شده است و در بازار به نام پارافین کریستال مشهور است. این پارافین نیز می تواند بر اساس سفارش مشتریان محترم درصد روغن متفافتی داشته باشد. ماده اصلی این پارافین اِسلک واکس سبک است و پارافین اِستحصالی به وسیله عرق گیری sweating به دست می آید .
پارافین جامد میکروکِریستال یا سَنگین :
بیش از 90 درصد پارافین های جامد بازار از نوع سَنگین و میکرواست که می تواند براساس سفارش مشتریان محترم درصد روغن متفاوتی داشته باشد. ماده اصلی این نوع پارافین اِسلک واکس سنگین است که پارافین اِستحصا لی در اَثر فشارصفهات فولادی بر اِسلک واکس های کیسه ای در دمای معینی بدست می آید.
پارافین مایع :
این محصول براساس اِستاندار های BPو USP تولید و به علت خلوص و پایداری بالا در صنایع مختلف مصرف دارد.
- درجه A خوراکی
- درجه B بهداشتی
- درجه C صنعتی
موارد مصرف روغن مو کرم پاک کننده ، عامل ضد گَرد و غبار، روغن کاری صنایع نَساجی ، روکش تخم مرغ و میوه های تازه … این محصول با مشخصه بدون بو، بدون رنگ، و بدون مزه قابل حل در حلال های طبیعی و نامحلول در آب و الکل است و به همین دلیل به صورت گسترده در صنایع مصرف دارد.
سیکلو پارافین یا نفتن:
هیدروکربن های سیکلو پارافینی که در تمام پیوند های آزاد اتم های کربن آن ها با هیدروژن ، سیر شده اند را نفتن نامیده می نامند. در نفت خام انواع بسیاری از نِفتن ها وجود دارد. درمورد ترکیب های دارای جرم مولکولی اَندک ، نظیر سیکلو پنتان و سیکلو هِگزان ، معمولا بصورت ترکیب های جداگانه تَفکیک نمی شوند . طبقه بندی آن ها با توجه به گستره نقاط جوش صورت میگیرد و خواص آن ها به کمک عوامل هم بستگی نظیر عامل kw یا Cl تعیین می شود.
از کجا پارافین بخریم ؟
با توجه به عرضه ی اِسلک وکس مرغوب که ماده اولیه پارافین محسوب می شود توسط شرکت های بزرگ پالایشی کشور کارخانه جات زیادی در کشور با متدهای مختلف مشغول تولید این ماده صنعتی می باشند که با توجه به شرایط بازار اِرتباط مستقیم با این کارخانه جات جهت خرید انواع پارافین جامد، اسلک وکس پارافین مایع بهترین و به صرفه ترین راه برای خریداران پارافین می باشد، همچنین برای خرید پارافین در مقادیر کم بازار ناصر خسرو تهران که مرکز فروش پارافین و سایر مواد شیمیایی صنعتی می باشد، توصیه می گردد.
چگونه پارافین خوب از بد را تشخیص بدیم ؟
ابتدا باید کاربری پرافین مشخص شود زیرا مرغوبیت پارافین در هر صنعت با توجه به کاربرد پارافین در آن مشخص می شود برای مثال در صنعت شمع سازی پارافین با درصد روغن پایین تر مرغوب تر محسوب می شود اما این مسئله در صنعت روانکاوی برعکس می باشد . به طور کلی پارافین با رنگ سفید تر از مرغوبیت و کیفیت بالاتری نسبت به پارافین های شیری رنگ و کم رنگ برخوردار است و همچنین داشتن دانه های کریستالی در لایه های وسط پارافین می تواند ما را از تهیه ی پارافین جامد مرغوب و با کیفتی مطمئن نماید.
استفاده پارافین در شمع سازی
پارافین در واقع یک ماده نفتی است که در بازار به دو شکل مایع یا جامد یافت میشود. نوع ژله ای و جامد پارافین (Paraffin Wax) از دیرباز بیش از هر کار دیگری برای تولید انواع شمع مورد استفاده قرار می گیرد. پارافین درجات ذوب متفاوتی دارد به عنوان مثال پارافین مورد نیاز برای ساخت شمع های قالبی باید نقطه ذوبی به میزان ۶۰ تا ۶۳ درجه سانتیگراد داشته باشد!
انواع پارافین برای شمع سازی :
در فروشگاه ها اغلب تنها سه نوع پارافین برای شمع سازی یافت می شود.
۱– پارافین قالبی (اَسید دار) که بیشتر برای ساخت شمع های قالبی به کار می رود.
۲– پارافین کریستالی (بدون اَسید) که به جهت انعطاف پذیر بودن آن برای ساخت شمع
های دست ساز، بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.
۳– پارافین شیشه ای یا پزشکی که مناسب برای تولید شمع هایی که داخل لیوان و ظروف درست می شود است زیرا این نوع پارافین برای تولید شمع هایی است که در درون آن وسیله های تزیینی دیده می شود و حالت چرب مانند دارد و اصلا شبیه پارافین های دیگر نبوده بلکه لغزنده هستند.